Доматът е плод според ботаниката, но в кулинарията всички го причисляват в групата на зеленчука. В миналото хората са ги мислили за отровни, заради ярко червения им цвят. Има 5000 различни сорта и са един от най-богатия източник на вит.А и вит. В.

Гъбите са отделно царство от животинското и растителното. Нямат нужда от слънчева светлина, за да живеят, като те служат за разграждането на органичната материя. Те са единствения източник на витамин В12. Най-големия организъм на земята е гъба – разпростира се на площ от 9.7кв.км.


Патладжанът в Италия го наричат „Луда ябълка“. Там хората вярват, че прекалената му консумация може да доведе до лудост. Той е най-древното хранително растение и антиоксидантите в него помагат на организма да се бори с всички видове възпаления.

Цвеклото е по-добър лек за махмурлук от шкембе чорбата. Може успешно да замести боята за коса, ако имате руси коси и искате да им придадете червеникав цвят. Цвеклото съдържа бетаин – вещество, което се използва за лечение на депресия. Сокът от цвекло може да се използва като лакмус. Като се добави към киселинен разтвор става розов, а към алкален сокът придобива жълт цвят.

Морковите имат този наситен оранжев цвят благодарение на бета каротина. Ако прекалите с яденето на моркови може кожата да ви се оцвети в оранжево. В миналото вкусните моркови са били бели, лилави, червени и жълти, но никога оранжеви.

Зеленчуците играят много важна роля в храненето на хората. Те са разнородна група с различни хранителни свойства. Някои са богати на нишесте, други съдържат протеини, но всички без изключение са богати на витамини, минерали и микроелементи необходими за доброто здраве на човек. Зелнчуците регулират дейността на храносмилателната и нервната система, ендокринната система. Редовното им консумиране повишава енергията на човека, а съдържащите се в тях фитонциди лекуват редица болести с бактерициден произход или…

„КУПА СЪС САЛАТА НА ДЕН, ДЪРЖИ БОЛЕСТИТЕ ДАЛЕКО ОТ МЕН“ !