Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи – зимнина за всяко време на годината, защото участват в толкова много рецепти. Ако бъдат приготвени правилно,  естествено ферментирали, те могат да бъдат дори полезни, освен вкусни. Сокът на марината им може да бъде използван, и то по много оригинални и вкусни начини.

За дресинги на салати. Ако искате да овкусите и подкиселите салатата си, сложете 2-3 с. л. сок от краставички към обичайния дресинг – мазнина, киселина, сол, подправки. Гаранция, че никой няма да познае тайната съставка (ако не прекалите с нея, разбира се) и тя може да стане ваша запазена рецепта за дресинг.

За мариноване на месо. Сокът на киселите краставички е достатъчно пикантен и кисел, за да послужи за марина на месото, особено пилешкото. То омеква и става още по-крехко. Смесете с обичайните подправки, с малко мазнина, скилидки чесън, клонки розмарин, които да отстраните после и оставете месото да покисне добре.

За овкусяване на риба. Вместо лимонов сок – сок от кисели краставички. Отива отлично на по-мазни риби. Изненадайте гостите си и само установете как добре пасва този по-различен и все пак възкисел вкус на по-тежките риби. За бяла рижа е добре да разредите сока или да го смесите с лимонов, защото има вероятност да оцвети и да затъмни белия цвят на рибата.

За коктейли. Експериментирайте към Блъди мери – сок от кисели краставички и малки парченца на стреличка към коктейла. сокът отива и на коктейли с текила. 

„Рециклирана“ туршия. След като изядете краставичките, нарежете зелени доматчета, по-едри парчета зеле, морков, карфиол и ги накиснете добре в буркана. Затворете и оставете в хладилника. Постепенно те ще започнат също да ферментират. Няма да е точно вкус на туршия, но ще е интересен и една идея – полезен.

Напитка за спортуващи. В сока от кисели краставички има минерали и електролити, няма захари и калории, леко солен е, което позволява задържането на солите в тялото. Ето защо този сок, разреден с вода, е идеален за спортуващи в зала или на открито. Натурален вкус, никакви химии и добавки.

За подкиселяване на супа. Сокът слагаше на мазни супи като овнешка, свинска или агнешка. Ако си падате по този тип вкусово съчетание, не изхвърляйте сока и смело слагайте 2-3 с. л. към гъсти и мазни супи.